Környezetvédőként folyamatosan példát mutatsz. Ezért fontos, hogy minden tevékenységed és megnyilvánulásod összhangban legyen azokkal a zöld értékekkel, amit közvetíteni szeretnél.

Mindez egyértelműnek tűnhet, mégis érdemes olykor átgondolni, vajon mindenben megfelelünk a saját értékeinknek? A munkánk során a gyakorlatban is alkalmazzuk a környezettudatos megoldásokat?

Ha igen, akkor arra legyél büszke! Beszélj a zöld munkahelyedről, hogy a közönséged, a partnerek és ügyfelek is értesüljenek róla. Legyen ott a honlapon, írj róla a blogon és mutasd be a gyakorlatban a közösségi oldalon is.

Ha bizonytalan vagy abban, milyen eszközökkel lehetsz a munkádban is zöld, ez a 10 kérdés segít eldönteni, van-e még olyan terület, ahol fejlődhetsz.

1.) Ahol lehet, használod az online megoldásokat?

Ide tartozik minden, ami a papírmentes működést segíti: letölthető dokumentumok, e-számla, iratok elektronikus tárolása, e-mail, online kapcsolattartás…

2.) Környezettudatosan választod meg az irodai eszközöket?

Ha mindenképp nyomtatni kell, akkor az újrapapírra történjen. Újratölthető festéket, elemeket érdemes használni. Fénymásolás helyett sokszor hasznosabb a szkenner.

3.) Odafigyelsz az energiatakarékos működésre?

Engedd be a napfényt! Keresd az energiatakarékos műszaki eszközöket. Kapcsold ki, ami éppen nincs használatban.

4.) Az utazások szervezésénél előnyben részesíted a zöld lehetőségeket?

Ha nem lehet valamit online elintézned, akkor kerékpárral, tömegközlekedéssel vagy csoportoson utazással védheted a környezeted. Hasznos, ha több elintéznivalót egy útra szervezel.

5.) A munkád során keletkező hulladékokat minimalizálod és szelektálod?

Ugye van szelektív gyűjtő a közeledben és használod is?  Nem csak a papírt, fémet és műanyagot tudod külön gyűjteni. Érdemes az elektronikai hulladékokra, a veszélyes hulladékokra, a speciális alapanyagokra is odafigyelned.

6.) A termékek postázásánál figyelsz a csomagolás csökkentésére és a környezetkímélő továbbításra?

A lehető legkisebb csomagban, biztonságosan, de felesleges töltőanyagoktól mentesen postázd a termékeidet. Próbálj lehetőséget teremteni a személyes átvételre is.

7.) Ahol lehet, próbálod kerülni a műanyagot és a csomagolást?

Vedd körül magad természetes anyagokkal. Lebomló, újrahasznosítható alapanyagokat használj minden területen. Ahol csak lehetőséged van rá, kerüld a műanyag használatát!

8.) Beszerzésnél keresed a helyit, szezonálisat, fair trade, öko-bio termékeket?

Csupa olyan terméket használj, ami a lehető legkisebb mértékben terheli a környezetet. Keresd az újrahasználhatót, elmoshatót az eldobható helyett!

9.) Vannak növényeid? Gondozol állatot?

Friss és tiszta levegő, a lelket is ápoló zöld növények vegyenek körül. Gondolj az állatokra is: pl. etetheted a környék madarait.

10.) Kihasználod az otthonról végezhető munka előnyeit?

Ha otthonodban is dolgozhatsz, ezzel rengeteg energiát takaríthatsz meg. Nem kell közlekedned és irodát fenntartanod.

 

Neked hány IGEN válaszod lett? 7-8 igennel már büszke lehetsz a zöld munkahelyedre.

Mutasd meg másoknak is, mi mindent teszel munka közben környezetünkért!


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!