Ugye te is egyre többet hallod, hogy ma már minden valamirevaló szervezetnek szüksége van az online megjelenésre? Talán már egy ideje fenn is van a teendők listáján, hogy foglalkozz ezzel a kérdéssel. Csak valahogy húzódik a dolog, hiszen annyi munka van ezen kívül is egy zöld szervezetben. Nincs elég ember, nincs hozzáértő segítő és pénz sincs erre a munkára. Így is intézni kell a honlapot, a Facebook oldalt stb. Félsz tőle, hogy ha valóban belemerülsz ebbe az online marketing témába, az csak újabb és újabb feladatokat jelent?

Ez bizony így van. Nem mindegy azonban, hogy ezek a plusz elfoglaltságot jelentő tennivalók hoznak-e igazi, a szervezet számára érezhető, értékes eredményeket! Egy jól megválasztott és folyamatosan gondozott online eszköztár képes arra, hogy a sok zöld civil tömegéből kiemelje a te munkádat vagy szervezeted tetteit, láthatóvá váljon a tevékenységetek és ennek segítségével új forrásokat is szerezzetek.

Igen, valóban riasztóan hangzik, hogy mostantól folyamatosan foglalkoznod kell a tartalommarketinggel és mindent átfogó online marketing stratégiát kell alkotnotok. De gondold át azt is, milyen eredményeket hozhat a jövőben ez a tevékenység!

Segítségül összeszedtem neked azokat a fő célokat, amiket egy jól tervezett és folyamatosan gondozott online jelenléttel elérhetsz:

Márkaépítés

Ha a környezeti témák iránt fogékony közönség megismeri a kezdeményezésed vagy szervezeted nevét és egyértelműen azonosítható márkáját (lehet az jelkép, logo vagy szlogen), majd ehhez az általatok képviselt és számára is fontos értékeket köti, könnyebben jelöli be ezt az ismert márkát az adó 1% nyilatkozaton. Egy jó márka felhívja a szervezet tevékenységére a figyelmet, láthatóvá teszi és kiemeli a zöld szervezetek tömegéből a munkátokat, emelheti a szakmai elismerést és megkönnyíti a szervezeti kommunikációt.

Érdeklődők nevelése

A ti csapatotok is azért alakult, hogy felhívjátok valamilyen környezeti problémára a figyelmet és munkátokkal segítsétek annak megoldását. Ahhoz, hogy a fő üzenet elérje a társadalom megcélzott csoportjait, a legtöbb esetben először fel kell kelteni az emberek érdeklődését, érzékennyé kell tenni őket az adott problémára. Ennek a folyamatnak a kulcsa pedig a tájékoztatás. Minél több csatornán találkoznak az üzenettel, annál könnyebben beindul egy tanulási folyamat, amelynek hatására egyszer csak reagálnak és érdeklődőkké válnak.

Érdeklődők tanítása, irányítása

Amikor a látogatókból érdeklődők lesznek, egy újabb szakaszba kerül a velük folytatott kommunikáció. Szervezeted értékeinek és céljainak megfelelően tanítani és irányítani kell a kialakuló közösséget. Így lesznek az adott környezeti kérdésben egyre tájékozottabbak és a kapott információk segítségével alakíthatják, módosíthatják saját értékrendjüket, viselkedésüket.

Ügyfél / Adományozó gyűjtése

Ahhoz, hogy növekedni tudjatok, folyamatosan szükségetek lesz új támogatókra. A zöld témák iránt érdeklődőkből viszonylag könnyen válhat adományozó. Ehhez a döntéshez azonban a potenciális támogatónak minden szükséges információt meg kell találnia és minden felmerülő kérdésére választ kell kapnia az általa használt online felületeken.

Önkéntes toborzás

A hasznos zöld tartalommal már sikeresen eléred a célközönségeteket. Ők megismerik a csapatot és a szervezetben folyó szakmai munkát és egyre szorosabban kapcsolódnak hozzátok. Ebben a szakaszban egy részükből önkéntes segítő válhat. Online csatornáitokon ösztönözhetitek a közönség társadalmi szerepvállalását, az érdeklődőknek többféle lehetőséget kínálva a személyes közreműködésre.

Elköteleződés megteremtése

Egy civil szervezet életében különösen fontosak a támogatók. Szükség van az önkéntesek munkájára, kellenek ötletgazdák és szakmai tanácsadók, személyes közreműködők és anyagi forrást felajánlók. A tartalommarketinggel teljes mélységében közvetítheted a szervezet által képviselt környezettudatos értékeket, célokat és ennek bizonyítékaként folyamatosan hírt adhatsz munkátokról és eredményeitekről. Ez a folyamatos kommunikáció elkötelezetté teszi követőiteket és a támogatókat.

Ügyfél / Adományozó megtartása

Az online jelenléttel lehetővé válik a támogatókkal történő aktív kapcsolattartás, folyamatos tájékoztatásukkal elérheted, hogy hűségesen a szervezethez kötődjenek. Hírt adhatsz korábbi adományaik felhasználásának hatásáról vagy a lezárt programok eredményeiről, ezzel ösztönözve őket a további szoros együttműködésre. A közösségi felületek az egyedi kapcsolatokon túl abban is segítenek, hogy a szervezet köré igazi aktív közösséget építsetek.

Weboldal forgalom

Egy folyamatosan frissülő, az érdeklődők számára aktuális és hasznos információkat nyújtó weboldal jelentősen megnöveli a visszatérő látogatók számát, így az aktuális kampányok is jóval több emberhez juthatnak el, mint egy hagyományos passzív honlap esetében. Honlapod forgalmát át is tudod irányítani a többi online csatornádra.

Jótékonysági gyűjtés, adott projekt finanszírozása

Egy jól felépített és aktívan működő online eszköztár kész marketing felületet biztosít a szervezet egy-egy kiemelt projektjének népszerűsítésére. Nem kell minden esetben a nulláról kezdened a reklámkampány felépítését. A tartalommarketing által megteremtett márka és ismertség nagy segítség abban, hogy a kiemelt projekt a lehető legszélesebb körben eljusson a környezet- és természetvédelemre érzékeny közönséghez.

Projekt megvalósítása

Amíg az előző pontban egy adott projekthez szükséges anyagi forráshoz segített hozzá az online felület, ebben az esetben magát a projekt bemutatását, megvalósítását és a hozzá kapcsolódó kommunikációt végezhetjük el a tartalommarketing tevékenységgel. Ezeken a felületeken megjelenhet az üzenet, végbe mehet pl. a kutatás vagy felvilágosító kampány, de online csatornáitok akár helyet adhatnak egy tiltakozó akció megszervezésének és a projektek népszerűsítésének is.

Eladás

Ahogy fejlődik a szervezet, eljuthattok arra a pontra, ahol akár saját terméket vagy szolgáltatást is szeretnétek értékesíteni. Természetesen a non-profit keretek fenntartásával is beszélhetünk értékesítésről, hiszen akár az önköltségi áron nyújtott tanácsadás, környezeti nevelési foglalkozás vagy újrahasznosított termék is sikeresebben értékesíthető egy aktív, nagy látogatottsággal rendelkező online felületen.

Véleményvezér

A civil szektorban is verseny van, ezért a szervezetednek ki kell tűnnie a hasonló tevékenységet folytató többi zöld szervezet közül. Ma még kevesen tudják aktív online tartalommarketinggel támogatni saját környezetvédelmi munkájukat, így ha te élen jársz ebben, szakmai területed véleményvezérévé válhatsz. Ez pedig a szakmai partnerek és a civil támogató közönség elérésében is rendkívüli előnyt jelent.

Civil kapcsolatok, szakmai együttműködés

Nem titok, hogy az azonos területen, hasonló célokért küzdő civilek együttműködése megtöbbszörözheti az elért eredményeket. Ezért az online láthatóság és az aktív online marketinggel megszerzett szakmai ismertség jelentősen növeli a sikeres kapcsolatok létrejöttét.

Szép hosszú lista, ugye? Nem érdemes tovább gondolkodnod, vajon megéri-e az online tartalommarketingbe energiát fektetni. De ne akadj meg a tervezésnél és várj arra, hogy a terv tökéletes legyen! Kezdd el még ma az első apró lépéssel és haladj a saját ütemedben!

Ha nem tudod, merre indulj, olvasd el a következő cikket, ami segíthet a választásban!

 


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!