Mivel az online felületeken egyre fontosabb a képi megjelenítés, neked is folyamatosan szükséged lesz a tevékenységedhez kapcsolódó, kifejező és jó minőségű fotókra.

A legjobb természetesen a fotók esetében is a saját tartalom, de sokszor nincs arra lehetőségünk, hogy az aktuális bejegyzéshez vagy poszthoz mi magunk készítsük el a képi anyagot.

Ilyenkor jól jönnek az online fotógyűjtemények. De az internetről letöltött fotók esetében nagyon oda kell figyelned a szerzői jogokra! Szerintem azzal tisztában vagy te is, hogy nem szabad csak úgy lementeni és a saját felületeiden közzétenni az interneten talált fotókat. Talán kicsit bonyolultabb megérteni, hogy az ingyenes képeket hirdető oldalakon mit is jelentenek a különböző licenc meghatározások.

Ha valahol a “free images” kifejezést látod, még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy:

  • bármilyen hivatkozás nélkül
  • bármilyen felületen
  • bármilyen célra

felhasználhatod az ott talált fotókat! Sajnos a legtöbb képgyűjtemény esetében minden egyes kiválasztott fotónál utána kell olvasnod a felhasználási feltételeknek.

Milyen kötelezettségeid lehetnek egy ingyen letölthető fotó esetén?

  • Lehet, hogy csak magáncélra használhatod, üzleti oldalakon nem publikálhatod.
  • Lehet, hogy csak a saját blogra és honlapra teheted fel, de a közösségi oldalaidra nem posztolhatod.
  • Egyes képeket szabadon felhasználhatsz, de nem módosíthatod azokat.
  • Kérhetnek a kép közlésekor referenciát (egy előre megfogalmazott szöveget vagy a fotós nevét stb.)
  • Esetleg a kép használatához engedélyt kell kérni a fotóstól.
  • Sok fotónál csak a kis felbontású kép az ingyenes, a nagyobbak letöltéséért már regisztrálni vagy akár fizetni kell.

Akkor a legegyszerűbb a dolgod, ha olyan oldalakon böngészel a megfelelő fotók után kutatva, amelyeken biztosan semmilyen korlátozásba nem ütközhetsz. Ehhez itt van egy kis segítség:

5 fotógyűjtemény, ahol valóban szabadon felhasználható fotókat találsz zöld tevékenységedhez

1. Pixabay

A Pixabay az egyik kedvenc gyűjteményem. Itt több oldal kínálata között böngészhetsz egyszerre. A képek a CC0 (Creative Commons Zero) licenc alá tartoznak, bármilyen célra, hivatkozás nélkül felhasználhatod azokat. A kis méretet egyszerűen lementheted, a nagyobb felbontású képekhez ellenőrző kódot kell beírnod, az eredeti mérethez pedig regisztrált felhasználóként jutsz hozzá.

Szinte bármilyen zöld témához találhatsz fotókat, a siker kulcsa a jó angol keresőszavak kitalálása. Szerencsére a keresés is segít ebben, felajánlja neked a lehetőségeket. A felső sor képeit hagyd figyelmen kívül, azok a Shutterstock fizetős találatai!

2. Pexels

A Pexels gyűjteményében szintén csupa CC0 licenc alá eső fotókat találsz.

Segítenek a keresésben a kategóriák (Discover) és a népszerű keresések (Popular Searches), köztük pl. a következő gyűjteményeket: Mountains, Flowers, Landscape, Ocean, Animal, Food.

3. Picjumbo

A Picjumbo a fiatal cseh fotós, Viktor Hanacek szabadon felhasználható gyűjteménye.

4. Gratisography

Ha kreatív, egyedi képeket keresel, nézz szét a Gratisography oldalán.

Itt jóval kevesebb találatod lesz a kiválasztott kulcsszóra, de lehet, hogy éppen arra az egy fotóra lesz szükséged.

5. Unsplash

Még egy oldal, csupa CC0 licenc alá tartozó, szabadon felhasználható fotóval: Unsplash.

Könnyen böngészhetsz a kategóriákban (Explore), vagy írd be az angol kifejezést a keresőmezőbe és máris jönnek a találatok.

Ha már könnyen és gyorsan találsz a tevékenységedhez kapcsolható képeket, ne csak a blogod cikkeit és a Facebook faladat színesítsd velük, bátran kezdj el kommunikálni az Instagramon is!

Save

Save

Save

Save


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!