A legtöbben azért fogunk zöld tevékenységbe, mert szeretnénk kicsit jobbá tenni környezetünket. Ehhez szorosan hozzátartozik a szemléletformálás is.

A fenntarthatóság értékeit, a környezettudatos életmód elemeit pedig akkor tudjuk hitelesen terjeszteni, ha adatokkal, kimutatásokkal is alá tudjuk támasztani állításainkat.

De honnan szerezzünk számszerű adatokat?

A haladó megoldás az, ha te magad készíted el a felmérést. Ebben az esetben éppen olyan adatokat kapsz, amire szükséged van, ráadásul friss, aktuális kimutatásokat készíthetsz.

A saját készítésű tanulmány (és vele együtt az eredmények mindenféle marketing megjelenítése pl. infografika) az egyik leghatékonyabb tartalmi forma. Érdekes, jól népszerűsíthető anyag, az érdeklődők szívesen terjesztik. Viszont szakértelmet és sok munkát igényel.

Ezért sok esetben a könnyebb megoldást érdemes választanod: már elérhető adatbázisokat, kimutatásokat felhasználva támasztod alá állításaidat. Ehhez gyűjtöttem most össze neked néhány hasznos oldalt.

7 weboldal, ahol zöld statisztikákat találsz

1.) Központi Statisztikai Hivatal – Környezet témakör 

A hazai adatbányászat kiinduló oldala ez. Találsz itt idősoros adatokat és grafikonokat is pl. erdő, vadállomány, védett területek, légszennyezés, hulladékfajták, vízminőség, aszály, energiafelhasználás vagy zöld ipar témában. De érdemes megnézni a település, turizmus vagy közlekedés fejezeteket is.

2.) WHO Fact Sheets

Ezen a gyűjtőoldalon az egészségügyhöz kötődő környezeti kimutatásokat, nemzetközi adatokat érheted el. Érdemes végigböngészni a listát, benne pl. a klímaváltozás, az ivóvíz, az elektromágneses hatás vagy az élelmiszerbiztonság témájával.

3.) Eurobarometers

Az EU oldala azokat a tanulmányokat gyűjti össze, amelyek a különböző környezetvédelmi kérdések társadalmi megítélését vizsgálták. A tanulmányok egy része (pl. Factsheets tele statisztikai kimutatásokkal, ábrákkal) magyar nyelven is elérhető.

4.) ENSZ Environment Statistics

Igazi adatbánya ez az oldal is. A “Data” fülön elérheted a legfrissebb statisztikákat levegő, biodiverzitás, víz, mezőgazdaság vagy éppen hulladék témában.

5. OECD Data Environment 

Az OECD oldalán a környezetvédelem követező alpontjait találod: levegő és klíma, erdő, hulladék és víz. De ha a fenti nagy “Environment” gomb lenyíló listáját is megnézed, tovább szemezgethetsz pl. az egészség, energia, mezőgazdaság stb. fejezetekből is.

6.) The World Counts

Ezen az oldalon több más mellett környezet témában is megtalálod a legfontosabb, látványosan pörgő adatokat: világ népessége, fogyasztók, méltányos termékek, élelmiszerek, hulladék statisztikák, környezetszennyezés következményei…

7.) Worldometers

Az előzőhöz hasonlóan pörgő statisztikai adatokat találsz itt is. Ebben a listában sem csak a környezetvédelem témakört érdemes megvizsgálnod, hiszen találsz érdekességeket a populáció, a közlekedési eszközök, élelmiszer, víz és egészség fejezetekben is.

Ha van egy kis szabadidőd, böngészd át a fenti weboldalakat, ismerd meg az ott található adatokat. Így amikor éppen egy új írásodhoz, prezentációdhoz keresel hiteles adatokat, már tudni fogod, merre kattints.


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!