Az Instagram közönsége robbanásszerűen növekszik, de ezen a kommunikációs csatornán ma még igen kevés a hazai zöld tartalom. Éppen ezért érdemes neked az Instagram kommunikációdat erősítened!

Erre a médiumra ma nagyon jellemző a „#” vagyis hashtag-ek használata. Ha esetleg nem hallottál még róla, mi is ez: ha egy bejegyzéshez kettőskereszt (angolul hash) # után közvetlenül egy szót vagy egybeírva több szóból álló kifejezést írsz, akkor az klikkelhetővé és kereshetővé válik. Ez arra jó, hogy az azonos #hashtag-gel jelölt bejegyzéseket, fotókat egyszerre kilistázhatod. A #hashtag használatával elérheted a többi hasonló érdeklődésű insta felhasználót és akár egy jó kis környezetvédő közösséget is kialakíthat egy jól megválasztott #hashtag használata.

Mivel nem találtam olyan hazai felmérést, ami a magyar nyelvű legnépszerűbb #hashtag kifejezések listáját tartalmazná, így októberben megvizsgáltam, hogy az Instagramon milyen, a környezettudatos személethez jól kapcsolható #hashtag-eket használnak.

Az alábbi listához a következőket vedd figyelembe:

  • A lista 2016. október végén készült, a számok azóta folyamatosan növekednek. De az arányok most is jól érzékelhetőek.
  • Látni fogod, hogy a magyar kommunikációban vegyesen használják az ékezetek nélküli és ékezetes #hashtageket. Így egy-egy magyar szóhoz több #hashtag is tartozhat (pl. #természet és #termeszet). Érdemes megnézed, melyikre van több találat és azt használnod a jövőben!
  • Csak olyan kifejezések kerültek a listára, amelyek egyértelműen magyar találatokat hoztak. Így kimaradtak pl. a #bio, #eco, #natur és hasonló kifejezések.
  • Mivel minden esetben az adott kifejezés találati oldalát vizsgáltam, így azok sem kerültek bele a listába, amelyeknél a felhozott találatok nagy része nem kötődött a zöld témához. Ilyen volt pl. a #vadállat kifejezés.
  • Kimaradtak az olyan általános szavak is, amelyek nagyon népszerűek és köthetőek is a zöld témakörhöz, de a találatok nagy része nem ilyen tartalom. Ilyenek pl. az #állat, #cica, #kutya szavak, amiket természetesen ettől még érdemes használnod, ha ezen a területen dolgozol, hiszen rengeteg állatbarátot érsz el vele!
  • A listában az általam kipróbált és megtalált zöld kifejezések közül az első negyvenet találod. Lehet, hogy van olyan #hashtag, ami jól teljesít és nem látod a listában. Akkor egyszerűen nem jutott eszembe és az általam követett zöld oldalak sem használják, így nem került a szemem elé. Ha tudsz ilyenről, írd meg egy hozzászólásban!

Íme a környezetvédelmi tevékenységhez köthető magyar #hashtag-ek népszerűségi listája:

zoldtartalom_instagram_zoldhashtagek

 


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!