A tartalommarketinggel az a célod, hogy elérd és cselekvésre bírd a célcsoportodat. Ennek egyik igen jól használható eszköze, ha pályázatot írsz ki a közönségednek.

Nem a legegyszerűbb  marketing megoldás a pályáztatás, sokkal több energiát igényel, mint pl. egy Facebook játék vagy akár egy egyszerű kihívás meghirdetése és lebonyolítása. Mégis érdemes felvenned a marketing eszköztáradba, mert egy jól összerakott pályázati projekt szuper eredményeket hozhat.

Azt tapasztaltam, hogy még egy kevésbé népszerű pályázat is rengeteg alkalmat ad a változatos tartalom készítésére, hasznos linkeket biztosít az oldalaidnak, és a szakmai márkádat is erősítheti.

Egy sikeres pályázat mindezen felül a beérkezett pályázati anyagokkal csodás ötleteket és megoldásokat, sajtómegjelenéseket, egyre növekvő közönséget, szakmai partnereket és ügyfeleket szerez.

Segítségül összeszedtem neked a sikeres pályázat kiírásához vezető  lépéseket.

 

1.) Döntsd el, milyen eredményeket vársz a pályázattól.

Mi a fő célod? Egy pályázat kiírójaként bekerülhetsz a szakmai sajtóba, begyűjthetsz rengeteg ötletet és később megosztható tartalmakat, a megosztásokkal új embereket érhetsz el stb.

2.) A céljaidnak megfelelően találd ki a pályázat alapjait.

  • Milyen környezetvédelmi témáról szól?
  • Kik pályázhatnak?
  • Milyen típusú pályázati anyagot gyűjtesz? (cselekedet, írás, fotó, videó…)
  • Milyen nyereményt tudsz felajánlani. Ennél a pontnál legyél nagyon alapos. A nyereménynek értékesnek kell lennie a célközönség számára, és passzolnia kell az általad közvetített zöld értékekhez!

Ebben a szakaszban már kommunikálhatsz is a terveidről. Keltsd fel a kíváncsiságot, ossz meg egyre több részletet a várható kiírásról.

3.) Tervezd meg a pályázat lebonyolítását.

Találd ki, hogyan döntesz vagy döntötök a pályázatokról. Becsüld meg, mennyi idő kell egy beérkezett anyag értékeléséhez. Ki végzi majd ezt a munkát? A végső döntés sorsolással történik vagy szakmai zsűri értékel?

4.) Időzítsd a folyamatokat.

Ha egy adott zöld jeles naphoz, egy környezetvédelmi rendezvényhez vagy egy új kampányhoz kapcsolódik a pályázat, a pontos időterv különösen fontos.

Jusson idő a pályázat meghirdetésére, népszerűsítésére. A pályázóknak is legyen elég idejük a munkára. Becsüld meg az értékelésre, döntésre és az eredményhirdetésre szükséges időt.

Ha elkészül az időterv, kommunikálhatod a várható megjelenés idejét.

5.) Készítsd el a pályázat dokumentumait.

Fogalmazd meg a pályázati kiírást és a részletes szabályzatot, ellenőriztesd jogi szakértővel, kérj a folyamat adatkezelésére NAIH számot.

6.) Hirdesd meg a pályázatot.

Használj fel minden lehetséges fórumot és felületet. Szerepeljen minden saját oldalon, kérd a szakmai partnerektől a megosztást, küldd be a hírt a nagy pályázati portálokra (pl. pafi.hu) és a zöld portálokra (pl. greenfo.hu/programok/feltoltes) és a célközönséged által látogatott híroldalakra.

7.) Fogadd és dolgozd fel a beérkező anyagokat.

Ez a lépés magától értetődőnek tűnhet, mégis lehet ezen a ponton is hibázni. Ellenőrizd, hogy működik-e a megadott e-mail cím, nem pattannak-e vissza pályázatok a megadott felületről. Jó lenne, ha minden pályázó kapna visszaigazolást a sikeres beküldésről.

A beérkező anyagokat rendszerezd és csapatmunka esetén oszd ki időben az értékelőknek a feladatokat. A pályázati kiírásban már megfogalmazott értékelési irányelvek betartását is ellenőrizd.

Közben pedig folyamatosan kommunikálhatsz a beérkező pályázatok számáról, biztathatod a még gondolkodókat és sürgetheted a halogatókat.

8.) Szervezd meg az eredményhirdetést és a nyeremények átadását.

Szigorúan tartsd a pályázati kiírásban vállalt határidőket! Ennek megfelelően a megadott időben hirdesd ki az eredményt, nevezd meg a nyertest vagy nyerteseket.

Használd ki ezt az alkalmat a sokoldalú kommunikációra:

  • szervezhetsz egy eseményt az eredményhirdetésre és a nyeremények átadására,
  • készíthetsz videós interjút vagy fotókat a nyertesekről, a nyeremények átvételéről,
  • megoszthatod a beérkezett pályázatok részleteit.

9.) A pályázat lezárását követően számolj be az eredményekről.

Ha büszke lehetsz at eredményekre, publikáld a résztvevők számát, mutass statisztikai adatokat a pályázók megoszlásáról, értékeld a beérkező pályázatok minőségét.

Készíts személyes interjút a szakmai zsűri tagjaival, írj beszámolót a pályázat lebonyolítása során szerzett személyes élményeidről.

Felkészültél a feladatra?

Érdemes saját pályázat kiírásában gondolkodni, mert egy ilyen folyamat rendkívül sokoldalú kommunikációra ad alkalmat.

Ha tetszik az ötlet, de segítség kell a megvalósításhoz, szívesen segítek. 🙂


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!