Beláttad, hogy egy saját blog fontos és hasznos lehet. Elindítottad a blogot, és a terveknek megfelelően hétről hétre készülnek az új bejegyzések. Egy idő után egyre könnyebben megy az írás, de gyakorlott bloggerként is rá kell szánnod az időt egy-egy új bejegyzés elkészítésére.

Milyen jó lenne, ha ezek az írások heteken, hónapokon vagy akár éveken keresztül szállítanák hozzád a látogatókat!

Ez is lehetséges, ha örökzöld tartalmat készítesz!

Örökzöldnek nevezünk minden olyan tartalmat, amely nem évül el rövid idő alatt, akár évek múlva is ugyanolyan informatív, érdekes és aktuális az újabb olvasóknak.

Lehet, hogy nem is tudtál eddig róla, és a blogod tele van ilyen bejegyzéssel. Akkor igazán szerencsés vagy. 🙂

Ha úgy érzed, az írásaid jellemzően aktuális trendekről szólnak, konkrét eseményekhez kapcsolódnak, gyorsan elévülő adatokat közölnek, akkor viszont érdemes egy kicsit elmerülnöd az örökzöld tartalmak világában.

Miért jó ez?

Az ilyen hosszú életű írás elkészítése több időd vesz igénybe, de a befektetett munkát éveken át folyamatosan érkező új látogatókkal, a keresőben elérhető előkelő hellyel és növekvő szakmai elismeréssel hálálja meg.

7 tipikus örökzöld téma és forma:

1.) Hogyan kell… útmutató

Segítsd a látogatókat gyakorlati tanácsokkal. Mutasd be részletesen pl. egy komposztáló elkészítését, egy régi holmi újrahasználati lehetőségeit, egy természetes alapú tisztítószer elkészítését vagy egy új szigetelés megtervezésének lépéseit. Segíts a környezetbarát termékek kiválasztásában, vagy adj tippeket a kezdőknek a környezettudatos háztartásról.

2.) Általános összefoglaló

Gyűjts össze egy írásban mindent, amit egy adott zöld témáról tudni kell. Legyen a te cikked a legjobb kiindulási pont a kezdőknek. Készíts pl. egy szótárt a napkollektorhoz kapcsolódó szakszavakból, írd meg az energiatakarékos világítás fejlődésének történetét, írj “minden, amit tudnod kell…” cikket a vízszűrőről, a veszélyes háztartási hulladékokról vagy a hőszigetelésről.

3.) Lista

Szedd egyszerű listába a legfontosabb tudnivalókat: pl. bevásárló lista a házi szörpök készítéséhez, ezt tedd a csomagba lista tudatos utazóknak, 25 ötlet az egyszer használatos műanyag tárgyak helyettesítésére…

4.) Esettanulmány

Az olvasók nagyon szeretik a valós sztorikat, szívesen olvassák a megtörtént események beszámolóit. Hasznos és kockázatmentes mások hibáiból vagy tapasztalataiból tanulni. Írd meg a saját élményeidet pl. hogyan találtad meg a kedvenc öko-kozmetikumodat, milyen tapasztalatokat szereztél a saját konyhakert kialakításánál, hogyan jártál pórul egy “zöldre festett”, de valójában nem környezettudatos termékkel stb.

5.) Ajánlott irodalom

Gyűjts össze minden elérhető szakanyagot (ajánlott könyvek, szakmai blogok, környezetvédő szakemberek, zöld influencerek) és add oda egy szép nagy csomagban a követőidnek.

6.) Saját kutatási eredmények

Bár a saját készítésű kutatások adatokkal dolgoznak, és az adatok, dátumok általában nem segítik az időtállóságot, egy környezetvédelmi kérdésről készült egyedülálló felmérés még évek múlva is érdekelheti a közönséged. Különösen akkor, ha hosszú ideig a tied marad a legfrissebb elérhető kutatás az adott zöld témában.

7.) Válasz minden kérdésre

Ennek az írásnak a kiindulópontja a saját GYIK oldalad is lehet. Egy cikkben szedj össze minden olyan kérdést, ami a kezdő / haladó követőidben felmerülhet. Akkor lesz örökzöld ez a tartalom, ha nem egy konkrét termékről, szolgáltatásról írsz, hanem egy tágabb kategóriát választasz témaként. Például kérdések és válaszok az energiatudatos otthoni világításról, a fürdőszobai víztakarékos megoldásokról, villany- vagy hibrid autókról stb.

Elkészültél? Akkor jöhet a SEO!

Fontos, hogy a kész, örökzöldnek szánt írásodra valóban rátaláljanak az érdeklődők. Ezért különösen oda kell figyelni ebben az esetben a keresőoptimalizálásra. Írd bele a kiválasztott fő kulcsszavakat, keresőben használatos kifejezéseket a címbe, az URL-be, a meta leírásokba, a képek és grafikák nevébe is.


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!