Ha most indítod el környezetvédelmi témájú blogodat, az elején biztosan rengeteg ötleted van, miről szeretnél írni. Ez a kezdő lendület azonban sokszor csak pár hónapig tart és a blogok nagy része ekkor megtorpan: egyre ritkábban jelennek meg új cikkek vagy éppen meg is szűnik a tartalom frissítése.

Ugye te nem szeretnél így járni?

Akkor már most készülj fel tudatosan arra, hogy mindig legyen friss mondandód, új tartalmad a blogon!

Ha már régóta blogolsz, az alábbi ötletek közül biztosan te is alkalmazol már néhányat. Fusd át a listát, hátha találsz egy-két új, hasznos eszközt te is!

7 egyszerű módszer, hogy olvasóid mindig érdekes és hasznos cikkeket találjanak nálad

Folyamatosan képezd magad!

Merülj el az általad választott zöld témában és tudj meg mindent róla! Ha van olyan szervezet, ahol a szakmáddal kapcsolatos képzés folyik, figyeld a megjelenő új lehetőségeket és vegyél részt a szakmai képzéseken! Ezek nem csak költséges tanfolyamok lehetnek, hanem pl. ingyenes események, webináriumok. Pl. a Greenfo Programok oldalán értesülhetsz a hazai szakmai rendezvényekről. Kövesd a környezetvédelmi témában publikált TED videókat és a magyar nyelven is elérhető TEDX előadásokat! Tudományos szakmai anyagokért böngészd a Google Tudós adatbázisát!

Figyeld a friss híreket!

Kövesd a környezetvédelmi szakmai oldalakat, figyeld a külföldi híreket! Ha meghatározod azokat a kulcsszavakat, kifejezéseket, ami a tevékenységedet leginkább jellemzi (pl. állatvédelem, hulladékkezelés, újrahasznosítás, környezeti nevelés, zöld ipar stb.), ezeket beállíthatod a Google Értesítő szolgáltatásban, így e-mailben folyamatosan értesítést kapsz a megjelenő új cikkekről. Iratkozz fel a szakmai oldalak hírlevél szolgáltatására! Keress rá a témád kulcsszavaira a népszerű közösségi oldalakon (pl. Instagram, Pinterest, Youtube) és böngészd a nagy hírportálok friss cikkeit!

Legyél a közösség tagja!

Keresd meg azokat a fórumokat, Facebook és LinkedIn csoportokat, ahol a te témádhoz kapcsolódó közösség működik és légy aktív ezeken a felületeken! Itt megtudhatod, mi érdekli a célközönséged, milyen kérdéseik és problémáik vannak, amire te választ adhatsz egy új cikkben.

Keresd a népszerű témákat!

Ha olyan témáról írsz, ami egyébként is aktuális és foglalkoztatja a közvéleményt, ezzel jelentősen növelheted a cikk látogatottságát. Ha van egy kis szabadidőd, ismerkedj meg néhány trendfigyelő oldallal és válaszd ki azt, amelyik szimpatikus és releváns eredményeket ad a te témádban. (Ilyenek pl. a Google Trends, a Buzzsumo, az Alltop stb.)

Vizsgáld meg a saját eredményeidet!

Nézd meg a statisztikáidat (saját honlap statisztika, Google Statisztika, Facebook Insight stb.), és keresd a legnépszerűbb írásaidat. Ezek foglalkoztatják a legjobban az olvasókat, ezért bővebben, részletesebben is érdemes ezekről a témákról írnod. Érkeztek hozzászólások, vélemények vagy kérdések? Ezekre is válaszolhatsz egy-egy cikkben!

Keress általános statisztikát!

Böngészd a KSH statisztikákat, az Eurostat környezetvédelmi statisztikáit! Keress olyan szakmai szervezetet, ahol az adott környezetvédelmi témában további statisztikai adatokat közölnek (pl. hazai adatok az OKIR oldalán)! Ezekből az adatokból érdekes cikkek, infogarfikák készülhetnek.

Járj nyitott szemmel és inspirálódj szabadidődben!

Nagyon jó ötleteket szerezhetsz egy éppen olvasott regényből, egy moziélményből vagy egy utazás során. Szelektív hulladékgyűjtő vagy állatvédő a kedvenc sorozatod szereplője? Most olvastad éppen egy híres környezetvédő életrajzát? Láttál egy fura óriásplakátot? Nyaralás közben megtapasztaltad más országok zöld gyakorlatát? Írj róla egy cikket a saját nézőpontodból!

Ne ijedj meg! Nem kell minden napodat ezzel töltened! Ha hetente egy-két órát az témagyűjtésre fordítasz és mindig kéznél van egy jegyzetelő eszköz a hirtelen jött ötleteid megjegyzésére, akkor most már nem fogsz hosszú percekig az üres dokumentum előtt ülni az ihletre várva!

 


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!