A válasz egyszerű:

Azt add neki, amire szüksége van, és ha ez megtörtént, kérj tőle visszajelzést!

Bármilyen környezetvédelmi tevékenységet végzel, az érdeklődőket a valós vásárló- vagy partnervéleményekkel győzheted meg a leggyorsabban arról, hogy érdemes kapcsolatba lépni veled.

De hogyan érheted el, hogy a vevőd igazán elégedett legyen?

Ismerd meg a problémáját, és kínálj neki erre igazi megoldást. Ha a tevékenységed ezt lehetővé teszi, az ajánlatod legyen egyedi és személyes. Teljesítsd, amit vállaltál és annál egy kicsit többet. 🙂

Akkor is lehetőséged van az egyedi és személyes kiszolgálásra, ha egyszerű tömegtermékeket értékesítesz:

  • Részletes leírásokkal, egyszerű magyarázatokkal és esettanulmányokkal kiegészítve egy zöld webáruház termékoldala is egyedivé tehető.
  • Egy alapos GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) oldal nagyon nagy segítségére lehet az érdeklődőknek a termékek közötti döntésben.
  • A gyorsan reagáló ügyfélszolgálat is egyedi segítséget nyújt a vevőnek.
  • Megrendelés után pedig ápold a kapcsolatot a vásárlóiddal!

Ha szolgáltatást értékesítesz vagy zöld civil tevékenységet végzel, akkor erre figyelj:

  • Ismerd meg a partner igényeit! Mire keres megoldást? Milyen ismeretekkel rendelkezik? Végez jelenleg bármilyen tevékenységed ezzel kapcsolatban? Mi a fő szempontja a döntésnél (gyorsaság, ár, azonnali eredmény, praktikum stb.)?
  • Keresd a számára legjobb megoldást! Úgy alakítsd ki az ajánlatodat, hogy érezze, figyelembe vetted a jelenlegi helyzetét, a lehetőségeit és a számára fontos döntési szempontokat!
  • Tedd a lehető legkönnyebbé a dolgát! Egyszerű és praktikus formában kínáld a megoldást!
  • Figyelj a folyamat közben is a visszajelzésekre, és a végén kérj véleményt a munkádról!
  • A kapott visszajelzések alapján folyamatosan javítsd a tevékenységedet!

A Zöld Tartalom szolgáltatások is ennek a folyamatnak köszönhetően formálódnak és igazodnak egyre jobban az ügyfelek igényeihez. A közelmúltban bevezetett Gyorstalpaló képzést is egy felmerülő igényre válaszolva állítottam össze:

Ismerd meg a partner igényeit!

A Magyar Biokultúra Szövetség egyike azoknak a környezettudatos szervezeteknek, akikkel a Zöld Matek blog szerzőjeként ismerkedtem meg. Egy szakmai ajánlást követően készült el az MBSZ munkáját bemutató interjú a Zöld Hősök rovatban, majd egy rendezvényen (Biobúcsú a Biokultúra Ökopiacon) sikerült személyesen is megismernem a szövetség képviselőit.

A szervezet a közeljövőben megújítja online felületeit és a korábbinál szélesebb közönséget is szeretne megszólítani. Erről a folyamatról beszélgettünk, amikor szóba került a szövetség honlapján elérhető rengeteg értékes szakmai tartalom online eredményeinek mérése és az adatok részletes elemzésének lehetősége. Ekkor merült fel az igény egy olyan képzésre, ahol a legegyszerűbb, ingyenesen elérhető statisztikai adatok elemzésének lehetőségeit tanulhatják meg lépésről lépésre a résztvevők.

Keresd a számára legjobb megoldást!

Az “ügyféligény” már ismert volt, így állítottam össze a képzés tartalmát. A személyes képzés lehetőséget ad a folyamatos visszajelzésre arról, mennyire érthetőek az egyes lépések, melyik megoldás lehet az érdekesebb, szimpatikusabb a partnernek stb. Mivel a szervezettől egyszerre hárman vettek részt a képzésen, így a felmerülő eltérő igényeket és véleményeket is megbeszélhettük.

Tedd a lehető legkönnyebbé a dolgát!

Online programok használatát megtanulni elsősorban a gyakorlatban lehet. Amit nem használunk folyamatosan, azt könnyen el is felejtjük. Ezért fontos volt, hogy megőrizhető, visszakereshető formában is átadjam a képzés anyagát. A sok-sok képernyőfotót és rövid példákat tartalmazó PDF-ben a minta-keresések és példa-oldalak a szövetség munkájához kapcsolódó tartalommal készültek, ezzel is érthetőbbé téve egy-egy funkció használatát.

Figyelj a folyamat közben is a visszajelzésekre, és a végén kérj véleményt a munkádról!

A képzésen végig a gyakorlatban alkalmaztuk az egyes lépéseket, így kiderült az is, ha valami nem úgy működik a szervezet oldalain, mint a példákban. Ezekre a problémákra is igyekeztünk menet közben vagy utólag megoldást találni.

A személyes találkozó után pedig megkértem a résztvevőket, írják meg őszintén a véleményüket a Gyorstalpaló képzésről. Ezt a választ kaptam a lányoktól:

“Mindannyiunknak nagy segítség volt, a munkánkban hasznosítani tudjuk a hallottakat. Sok újdonság volt és úgy is követhető és érthető volt, hogy ha esetleg nem foglalkoztunk ezelőtt kereső optimalizálással. Az anyag a megrendelőre volt szabva, egyedi és jól kidolgozott gyakorlati példákon keresztül ismertük meg a különböző programokat. Látni lehet, hogy a tréner felkészült a cégből, aki megrendelte a szolgáltatást. A nyomtatott anyag nagy segítség volt, követhető és utólag is ellenőrizhető. Logikusan felépített az egész tréning. Az előre megadott időben végeztünk, nem csúsztunk el. Az utánkövetés is szuper volt, bármilyen kérdés merült fel arra később e-mailen kaptunk választ.” Magyar Biokultúra Szövetség

A kapott visszajelzések alapján folyamatosan javítsd a tevékenységedet!

Ez a közös munka egyértelműen bizonyította, hogy az egyedi, személyre szabott szolgáltatás a legnagyobb segítség. Abban tudok egyedit kínálni, hogy valóban a megbízó környezetvédelmi tevékenységére szabva alakítom ki a tananyagot. Nem az a célom, hogy mindenre kiterjedő adatelemzési képzést kínáljak, ezt megteszik mások. Én abban tudok segíteni, hogy a környezetvédelmi tartalomra célzottan, a partner erőforrásaihoz igazítva megmutassam, milyen adatokat érdemes figyelni.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult az út a pozitív vevővéleményekig? 🙂

 

Save

Save

Save


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!