Decemberben különleges ajándékot találtam ki a hírlevél olvasóinak. Felajánlottam egy ajándék online marketing elemzést. Aki élt az ajánlattal (köztük pl. a 2017-es Ozone Zöld-díjas Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület), az megtudhatta, hogyan és mit látnak az általa közölt kommunikációból az “idegen” érdeklődők.

Az elemzések már el is készültek és célba értek. Remélem, hogy ezzel hozzá tudtam járulni a 2018-as marketing célok megtervezéséhez. 🙂

Egy ilyen külső elemzés meghatározó lehet, ha éppen azon töröd a fejed, mit kell fejleszteni, melyik kommunikációs csatornát kell erősíteni. A kapott vélemény segít eldönteni, hogy a mindig szűkös idődben mit kell mindenféleképp kijavítanod, és mire érdemes koncentrálnod.

De miről szól ez a gyakorlatban?

Elég, ha ilyenkor írsz pár mondatot az elemzőnek arról, mivel foglalkozol. Megadhatod még segítségként a szervezeted, vállalkozásod vagy projekted nevét. Ennél részletesebb bemutatkozásra viszont nincs szükség, hiszen éppen azt szeretnénk felmérni, mennyit tudhat meg egy érdeklődő rólad az internetet böngészve.

Ezekre kapsz választ egy elemzésből:

Mit talál a kereső?

  • Milyen találatokat kap az érdeklődő, ha rákeres a nevedre? Relevánsak ezek az oldalak? Jó oldalakra visznek vagy félrevezetnek?
  • Megjelensz a találatok között, ha arra a problémára keresek megoldást, amivel éppen te foglalkozol?

Mit mondanak rólad az online felületeid?

  • Honlap: Vajon az érdeklődő minden fontos kérdésére választ kap itt? Rólad vagy a látogatóról szólnak az információk? Megtudod, mit lehetne érthetőbben, érdekesebben, alaposabban elmagyarázni. Megismered, hogy más böngészőkben és eszközökről vizsgálva vannak-e hibák a megjelenésben, olvashatóságban.
  • Blog: Könnyű rátalálni? Felkelti a látogató figyelmét? Érdekes és érthető, élvezhető a stílus? Követésre és megosztásra csábít?
  • Közösségi média: Vajon hogy pörög a Facebook oldalad? Érdemes követni és megosztani a posztokat? Milyen céllal böngészi egy új érdeklődő? A többi közösségi oldalon meg lehet találni? Lenne igény más marketing csatornán a megjelenésedre? A kapcsolódó zárt csoportok értéket adnak? Jó dolog a közösségedhez tartozni?
  • Online média: Vannak rólad más oldalakon, portálokon hírek, információk? Ezeket könnyen meg lehet találni? Jót tesznek ezek a hírnevednek?
  • Egyéb megjelenés: Minden fontos, ami a keresőből előbukkan. Érdemes ezeket a találatokat is részletesen elemezni.

Lehet, hogy te alaposan kézben tartod az online kommunikációdat és a szakmai hírnevedet. Akkor a fenti pontokban nem találsz semmi meglepőt.

Sokan viszont erre már nem tudnak időt szakítani. Ilyenkor jól jöhet egy idegen környezetben, külső szemmel végzett kutatás. Már az is nagy segítség lehet, ha kiderül egy-egy meglepő tény, amit azonnal kezelni tudsz. Ilyen lehet, ha fontos oldalaid nem vagy rosszul jelennek meg a keresőben, vagy olyan régi csatornád van az élen, amiről már régen megfeledkeztél.

De a tökéletes képet akkor kapod, ha az alapos vizsgálathoz javaslatok is tartoznak. Arról, hogy ez miből állhat, a jövő heti bejegyzésben írok részletesen.

Ha megjött a kedved egy ilyen felméréshez, jelentkezz a marketing tanácsadásra. További kérdéseiddel bátran fordulj hozzám.


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!