Nem először olvashatod már itt a blogon, hogy a saját hírlevél-lista igen nagy érték. Már a honlapod indításától kezdve érdemes a látogatók e-mail adatait gyűjtened!

Ez a „válogatott” közönség kíváncsi lesz a jó szakmai tartalomra. Egy saját hírlevél-lista segítségével elérheted, ösztönözheted és elkötelezetté teheted mindazokat, akik hajlandóak az érdeklődőből vásárlóvá, közreműködővé vagy támogatóvá válni.

Hogyan készítsd elő az e-mail marketingedet?

1.) Ki kell találnod, miért lesz érdemes az oldaladra látogatónak megadnia az e-mail címét. Fel kell ajánlanod valami hasznos dolgot az adataiért cserébe. Ez lehet egy adott zöld témáról szóló hírlevél-sorozat, egy letölthető tananyag, egy saját szakmai video linkje vagy akár egy zárt Facebook csoport tagsága stb. Mindenképp olyan „csalit” kell készítened, ami a célcsoportodnak valóban felkelti a figyelmét. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány jó ötletet, de korábban már megmutattam néhány külföldi zöld szervezet feliratkoztató oldalát is.

2.) Az is át kell gondolnod, milyen típusú leveleket szeretnél a listára küldeni. A folyamatosan gyarapodó listádra rendszeresen kell küldened levelet, különben néhány hónap alatt a korábbi feliratkozók elfelejtenek, és figyelmen kívül hagyják a későbbi leveleidet. Vagyis a listát életben kell tartani. Ezért már most találd ki, hogy a feliratkozókat környezetvédelmi aktualitásokról és programokról fogod tájékoztatni, hétről hétre zöld életmód tippeket küldesz nekik vagy egy több részes lecke-sorozatot kapnak tőled. Természetesen a blogon megjelenő írásokról és éppen folyó tevékenységedről is beszámolhatsz a levelekben, de itt is érvényes a szabály: arról írj, ami nekik értéket jelent, segíti őket a problémájuk megoldásában, terveik megvalósításában!

3.) Ha a terv kész, jöhetnek a gyakorlat feladatok. A látogatói adatok gyűjtésének és a hírlevél-küldésnek szigorú adatvédelmi szabályai vannak. Ezeket ebben a korábbi cikkemben már összefoglaltam.

4.) Szükséged lesz még egy ügyes hírlevélküldő rendszerre az e-mail címek automatikus gyűjtéséhez, a kiküldendő levelek szerkesztéséhez, időzítéséhez, és akár automatikus válaszlevelek beállításához. Több ilyen rendszer is elérhető, vannak közöttük ingyenes és magyar változatok is. Érdemes megnézned, hogy azok a hírlevelek, amiket te kapsz, vajon milyen rendszerben készültek. A választás itt részben ízlés kérdése is, így lehet, hogy próbálgatnod kell egy kicsit addig, amíg megtalálod a kedvenced.

5.) Hogy kerül az e-mail cím gyűjtője a honlapodra? Ha külső programozó készítette az oldalad, akkor ő fogja felvarázsolni. Ha te készítetted valamelyik honlaptervező programmal, akkor abban könnyen meg fogod találni a beállítás módját (pl. egy külön bővítmény lesz, vagy egy widget-et kell kitenned). Általában a hírlevélküldő programok is segítenek neked, hogy akár egy mozdulattal a kiválasztott helyre tedd az adatokat gyűjtő űrlapot.

Már indulhat is a munka!

Figyelj arra, hogy mindig érthetően, egyértelműen kommunikálj! A feliratkozó oldal, a visszaigazoló e-mail és az utána küldött levélsorozat egy folyamat része, amely során az egyszeri látogató elkötelezett követőddé válhat. De ehhez fontos, hogy ő álljon a hírlevél-marketinged központjában, ne a munkád és a szervezeted! Akkor lesz a munkád eredményes, ha segíted őt a problémájának megoldásában, céljainak elérésében.

 


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!