Korábban már a saját példámmal megmutattam, miért érdemes csatlakoznod a nemzetközi környezetvédelmi kampányokhoz. Akkor olyan kampányról írtam, amelyiknek nem volt külön hazai koordinációja. Most egy sokkal könnyebben elérhető, hazai központi szervezéssel megvalósított lehetőségre hívom fel a figyelmed.

Ez az eseménysorozat az Európai Hulladékcsökkentési Hét.

Ha ismered ezt a kezdeményezést, tudod, hogy egy november utolsó hetében megvalósuló programról van szó. Akkor miért írok erről májusban?

Egyrészt azért, mert most május 18-án lesz az Európai Hulladékcsökkentési Díj eredményhirdetése, ahol két hazai akciónak is drukkolhatunk.

Másrészt azért, mert a tartalommarketing tervezésében nagyon fontos az előrelátás. Ideális esetben egy évre előre be tudod írni azokat a hagyományosan ismétlődő zöld eseményeket és programokat, amihez érdemes a tevékenységeddel csatlakoznod. Ha ezt a munkát egyszer elvégzed, sokkal könnyebb lesz kitalálnod, mikor milyen témáról írj a blogon és a közösségi oldalakon.

Milyen program az Európai Hulladékcsökkentési Hét?

Egy olyan európai kezdeményezés, melynek keretében a környezettudatosságot és fenntarthatóságot fontosnak tartó önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A kezdeményezés 2009-ben indult útjára, majd évről évre egyre több akció valósult meg a kampány időszakában. Magyarország 2012-ben csatlakozott a programhoz, azóta az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) a nemzeti koordinátor.

http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet/ oldalon minden fontos információt megtalálsz az előző évek eseményeiről és eredményeiről.

Tetszik az ötlet? Akkor így készülj fel:

  • Látogass el a kampány nemzetközi oldalára: http://www.ewwr.eu/. Itt már látod, hogy az idei program 2017. november 18-26 között zajlik. Ezt már fel is jegyezheted magadnak.
  • 2017. szeptember: Az elmúlt években szeptember közepén jelent meg a felhívás a hazai sajtóban. Ekkor ismerheted meg az idei kampány kiemelt témáját is. Figyeld a híreket vagy írd fel a naptárba, hogy nézz rá a kampány honlapjára!
  • 2017. szeptember-október: gondolkodj kreatívan és tervezd meg az akciódat! Hogyan tudod a kiemelt témát a saját tevékenységedhez kapcsolni? Már most írhatsz a követőidnek a terveidről, akár felmérést is készíthetsz a véleményükről, részvételi szándékukról.
  • 2017. október-november eleje: Regisztráld az akciódat az online felületen, készítsd el az akcióhoz szükséges anyagokat és ösztönözd a követőidet a részvételre. A regisztrációban jelölheted, ha akcióddal szeretnél pályázni az Európai Hulladékcsökkentési Díjra.
  • 2017. november 18-26: Az akció megvalósítása, amiről végig aktívan kommunikálsz az oldalaidon.
  • 2017. november vége-december eleje: Készíts a megvalósított akciódról egy beszámolót a koordinátor szervezetnek! Ez a beszámoló lesz az alapja a pályázatodnak az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért.
  • 2018. április:  A hazai zsűri kiválasztja kategóriánként a legjobb magyar akciókat és eldönti, hogy melyik megvalósított ötleteket terjeszti a brüsszeli koordinációt ellátó, nemzetközi szakemberekből álló zsűri elé.
  • 2018. május közepe: Az Európai Hulladékcsökkentési Díj eredményhirdetése, ahol akár a te akciód is nemzetközi elismerést kaphat! 😀

Ez tényleg lehetséges?

Hidd el, egy jó ötlettel, előre felkészülve és a kezdeményezés kiemelt témájához passzoló akcióval minden esélyed megvan az elismerésre!

2016-ban én magánszemélyként indultam a Zöld Matek oldalamon egy akcióval és megkaptam a “Magánszemély kategória legjobbja” elismerést. Bár a nemzetközi megmérettetésben már nem veszek részt, de drukkolok a hazai résztvevőknek!

Remélem, jövő májusban a te akciódért is izgulhatok! 🙂

 


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!