A marketing kommunikáció nem csak arról szól, hogy mi van a honlapon, miről írsz a blogon, vagy éppen mit posztolsz. Minden terület, ahol érintkezel a közönségeddel, a potenciális ügyfelekkel, partnerekkel, fontos eleme a rólad kialakított képnek.

Ha az email kerül szóba, akkor mindenki tudja, hogy hírlevélként még ma is az egyik legfontosabb marketing eszközről van szó. Viszont sokan nem tekintenek az elektronikus levelezés egészére úgy, mint a rólunk kialakított kép egyik meghatározó csatornájára.

Ugye neked is volt már részed hasonlóban?

  • szakmai ötlettel kerestél meg valakit, és a leveledre nem érkezett semmilyen reakció
  • személyes találkozást követően próbáltad felvenni valakivel a kapcsolatot, és nem érkezett válasz
  • munka ügyben, állásajánlatra jelentkeztél, és a leveled visszajelzés nélkül marad
  • korábban felajánlott és meghirdetett ajándékot, segítséget szerettél volna átadni, az ígéreted megtartani, és emailed válasz nélkül maradt

A sort sajnos még sokáig lehet folytatni. 🙁

Ilyen esetekben a legrosszabb a tanácstalanság:

  • Megkapta egyáltalán?
  • El sem olvasta?
  • Elolvasta, de nem érdekli?
  • Elolvasta és érdekli, csak nem ér rá?
  • Elolvasta és érdekli, csak elfelejtette?

Ugye milyen rossz a levélküldő oldalán állni ilyen kétségekkel?

De mi történik, ha te a címzett oldalon vagy? Hogyan kezeled a bejövő leveleidet? Téged is elsodornak a napi sürgős tennivalók?

Ha a bejövő mappád tele van olvasatlan levelekkel, és gyakran hagysz megválaszolatlanul emaileket, gondolkodj kicsit el azon, vajon milyen képet fest rólad ez a küldő partnerek oldalán?

Ha szeretnél javítani az elektronikus levelezésed gyakorlatán és hatékonyságán, ezt a 3 lépést tedd meg minden esetben:

 

1.) Azonnali reakció

Senkinek sincs végtelen ideje arra, hogy az éppen beérkező emaileket figyelje. Mégis valahogy meg kell oldanod, hogy a megkeresésekre rövid időn belül érkezzen a küldő félhez egy egyszerű és gyors reakció.

Lehet ez egy beállított automatikus válasz, hogy az üzenet célba ért, és itt megadhatod, hogy várhatóan mennyi időn belül lesz időd érdemben foglalkozni a levéllel. Vagy szánhatsz erre naponta 10 percet, amikor az aznapi új megkeresésekre reagálsz röviden, miközben ezeket kiválogatod a valóban spam üzenetek közül.

Ez az egyszerű beállítás azt bizonyítja a küldőnek, hogy a levele jó helyre ment, nem a levélszemétben landolt. Így biztos lehet benne, hogy nem kell újra próbálkoznia, csak türelemmel várnia a válaszra.

2.) Tartalmi válasz

Ha korábban küldtél bármilyen rövid reakciót a levél érkezésére, akkor már tiszta lelkiismerettel szabhatod meg, mennyi időre van szükséged a válaszra.

Itt a lényeg azon van, hogy küldj bármilyen választ. Lehet az egy egy mondatos elutasítás: köszönjük, nem aktuális / ilyenekkel nem foglalkozunk / nem releváns a megkeresés stb. Az elutasító válasz is sokkal jobb, mint a hiábavaló reménykedés.

Ha pozitív a válaszod, akkor ez a levél több időt vesz igénybe. Ha nem sikerül vele érdemben foglalkozni a korábban megadott határidőn belül, akkor írj legalább annyit, hogy érdekel a téma, de időhiány miatt x idő múlva tudsz választ adni.

3.) Utánkövetés

Ha megígéred, hogy valamikor a jövőben foglalkozol a levéllel, akkor az ígéretet követően ezt azonnal jegyezd fel a naptáradban, vagy címkézd meg a levelet pl. a halasztás funkcióval.

A levelezés során kialakuló kapcsolatot pedig ápold folyamatosan. Ha a levél témája le is zárult, később jól jöhet ez a kapcsolat, ahol a másik fél szemében te a “kedves, jó fej, együttműködő” partner vagy. 🙂

Ha úgy érzed, van elmaradásod ezen a téren, gyorsan jelölj ki egy napot a naptáradban, amikor ezzel a 3 lépéssel felgöngyölöd a bejövő levelek hosszú sorát!


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!