Ha már rágóta blogolsz és rutinosan írod hétről hétre az új bejegyzéseket, egyszer csak azt veszed észre, hogy a publikált tartalom hosszú-hosszú aloldalakon sorakozik. Erre nagyon büszke lehetsz! De ilyenkor látnod kell azt is, hogy a blogra érkező olvasóknak néha 5-10 vagy akár több száz oldalt kellene lapozniuk ahhoz, hogy megtaláljanak egy-egy igazán jól sikerült írást. A rossz hír az, hogy ezt a legtöbb ember nem teszi meg. Ritka szerencse, amikor a blogra érkező érdeklődő annyira el szeretne merülni a környezetvédelmi témádban, hogy visszamenőleg minden cikket elolvas. A több éve aktív blogoknál eljön az az idő, amikor rendbe kell szedni a tartalmat, hogy ezzel egyszerűsítsd az olvasók életét.

Hogyan kezdj bele a rendrakásba?

Első lépésként tüntesd el azokat a bejegyzéseket, amelyek teljesen elveszítették aktualitásukat. Vigyázz! Ne a Delete gomb aktív nyomogatásával állj neki a munkának! Hiszen ha ma törölsz egy bejegyzést, attól még a világhálón megtalálható a korábbi link. Egy sima törlés után ilyenkor erre a linkre kattintva hibaüzenet jelenik meg. Ugye nem szeretnéd, ha a blogod hibás, nem működő oldalnak tűnne? Ráadásul az ilyen eltűnő aloldalakat a keresőmotorok sem szeretik. Ezért fontos, hogy minden esetben gondoskodj a törölt tartalom utóéletéről.

Megmutatom, én hogyan csináltam:

A Zöld Matek blogon 2016 nyarán indítottam egy külön programajánló rovatot Merre menjünk? címmel. Év végéig minden héten az elkövetkező hét zöld programjaiból válogattam. Ezek a bejegyzések ott sorakoztak a többi között, de idén már senkit nem érdekelnek a tavalyi események. Ezért ideje volt ennek a rovatnak a cikkeit törölnöm. Mivel WordPress oldalról van szó, ehhez a munkához a WordPress Redirection bővítményt használtam. Ez az egyszerű eszköz lehetővé teszi, hogy a törölni kívánt linkeknél megadjak egy új oldalt, ahová elvezessék a linkre kattintókat.

Ezt a pár lépést végeztem el:

1.) Létrehoztam egy új oldalt, ahol a látogatókat értesítem arról, hogy ez a programajánló sorozat megszűnt, de a Facebook oldalon a jövőben is értesülhetnek a zöld programokról.

2.) Egyesével kigyűjtöttem azokat a blogbejegyzéseket, amiket törölni szeretnék. Összesen 28 cikk volt.

3.) Minden kigyűjtött linkre egyesével beállítottam a Redirection bővítményben, hogy a régi link helyett ugorjon át az új értesítő oldal linkjére.

4.) Amikor ezzel elkészültem, töröltem a régi blogbejegyzéseket. Ezzel a korábbi 29 lapozható oldal helyett “már csak” 27 maradt. A korábbi 289 cikkből most 261 elérhető.

Ez csak az első lépés volt a blog tartalmának aktualizálására. Később a többit is megmutatom itt, a blogon. Érdemes visszajönni! 😀


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!