Ez a fotó április 23-án, a Trend Fm stúdiójában készült. A Monitor Délután műsorában Érczfalvi András vendége voltam, és arról beszélgettünk, hogyan lehet a zöld online marketinggel alkalmazkodni a tipikus környezetvédelemi viselkedésmintákhoz.

Munkám során megfigyeltem, hogy az emberek környezettudatosságát legalább 5 különböző szintre lehet besorolni. Minden szintet a környezetvédelemmel kapcsolatban tipikus hozzáállás és gyakorlat jellemez.

Ha társadalmi szervezetként vagy zöld vállalkozásként szeretném a lakosságot megszólítani, másképp és másról kell kommunikálnom ezekhez a csoportokhoz.

Olyan ez, mint egy számegyenes vagy idővonal, ahol balról jobbra haladhatunk az egyre környezettudatosabb életszakaszokon.

Vagy mint egy lépcső, ahol a marketingünknek az a célja, hogy az embereket mindig egy állomással feljebb segítse.

Melyek ezek a viselkedésminták?

Nézzük sorban, a zöld kommunikáció szempontjából a legjobb célcsoporttól a legnehezebb felé haladva. Én így nevezetem el őket:

1.) Lelkes életmódváltók

Ők azok, akik valóban érdeklődnek a környezetvédelem témája iránt. Aktívan keresik a zöld megoldásokat és megvalósítják azokat a gyakorlatban. Nyitottak a fenntartható életmód sok-sok témájára: egészséges táplálkozás, hulladékcsökkentés, tudatos vásárlás, minimalizmus, kreatív újrahasznosítás stb.

Ezt a csoportot könnyű elérni, hiszen folyamatosan szakmai és gyakorlati információkat keresnek.

Ehhez igazodva neked mindent meg kell mutatnod, mikor hozzájuk beszélsz. A szakmád legapróbb részletére, a technikai információkra, a bonyolult kimutatásokra és a legújabb tudományos eredményekre is kíváncsiak. Közben bátran kérdeznek, így folyamatos visszajelzést is kapsz arról, milyen jellegű információkkal kell gazdagítanod a publikált tartalmadat.

2.) Kirakat életmódváltók

Ők is tudják, hogy a zöld életmód pozitív érték. Ezért követik a trendeket, de a legtöbbször megelégednek a látszateredményekkel. A cselekedeteik gyakran korlátozódnak pl. a szelektív hulladékgyűjtésre, természetjárásra, egészséges ételek fogyasztására. De pl. már nem szelektálják a különleges, veszélyes hulladékokat, túrázás közben nem figyelnek igazán az élőlényekre, nem hazai és idénygyümölcs kerül a tányérjukra…

Őket is könnyű elérni, hiszen szívesen mutatják másoknak “környezettudatos” oldalukat. zöld gondolkodásukat. Náluk a legfontosabb cél, hogy az igazi eredmények felé vezessük őket. Meg kell mutatnunk a különbséget a látszat- és valódi zöld megoldások között.

3.) Érdeklődők

Ez a csoport is nyitott a környezetvédelmi kérdésekre és elismerik, hogy fontos a fenntarthatóság, de nem érnek rá foglalkozni a témával.

Itt a fő probléma az idő- és energia hiánya. Nem érnek rá utánanézni a dolgoknak. Nem próbálkoznak bevezetni új, zöld szokásokat, mert eleve úgy gondolják, hogy nincs rá szabad kapacitásuk.

Ebben az esetben a kommunikáció fő célja megmutatni, hogy egyáltalán nem idő-és költségigényesebb a fenntartható életmód. Praktikus, gyakorlati tanácsokkal kell ellátni őket. Mindezt könnyen érthető, pillanatok alatt felfogható, gyorsan fogyasztható tartalommal kell elérnünk.

4.) Nemtörődömök

Az ő hozzáállásuk a teljes semlegesség. Nem tudják, miről szól a környezettudatosság, és nem is érdekli őket a téma.

Ezt a csoportot a legkönnyebben intézményi keretek között érhetjük el (pl. iskolában, munkahelyen).

Egy-egy témára érdemes először érzékenyíteni őket. Ilyenkor jól jöhetnek a versenyszerű, nyereményekkel kecsegtető kampányok, és sikeres lehet a megdöbbentő, elborzasztó képek, adatok közlése is.

5.) Ellenzők

Biztos te is találkoztál már valakivel, aki butaságnak, felesleges dolognak tartja a fenntartható életmód által „követelt” változtatásokat.

Ennél a csoportnál olyan szintű ellenállásba ütközhetsz, amivel talán nem is érdemes küzdened. Nem kell a trollokkal aktívan harcolni. Erről a lépcsőfokról a legnehezebb elindítani valakit a következő szintre.

Ha mégis vállalod a feladatot, akkor adatokkal, példákkal kell megcáfolni a mítoszokat, berögzült hibás állításokat, amikre a leggyakrabban hivatkoznak. Lehet, hogy őket így sem sikerül meggyőzni, de téves állításaik kiigazítása a többi csoport tájékoztatását is segíti.

Te hány csoport számára készítesz folyamatosan tartalmat?

Ha az eddigi marketing kommunikációdból kimaradt néhány szint, érdemes ezeket is megismerned és segítened őket abban, hogy a környezettudatosság következő szintjére lépjenek. 🙂

A beszélgetést itt tudod visszahallgathatni:


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!