A múlt heti bejegyzésben találsz egy sor ötletet arra, mi is lehet az online marketinggel a fő célod.

Ha minden igaz, azóta már kitaláltad, hogy mi jelenleg a legfontosabb eredmény számodra, aminek eléréséhez a tartalommarketing eszközeit fogod használni. A következő lépésben el kell döntened, pontosan kiket szeretnél elérni az online kommunikációddal. Ahhoz, hogy a célközönség számára érdekes és hasznos tartalmat készíts, elég részletesen meg kell ismerned őket. Ezért kicsit kutatnod és elemezned kell a megcélzott közönséget.

Hogyan állj neki?

1.) Jellemezd a saját tevékenységedet!

Őszintén fogalmazd meg az erősségeidet és a gyengeségeidet. Keresd azt a fő jellemzőt, ami egyedi és megkülönböztet másoktól. Mi lehet ez? Nemzetközi gyakorlati környezetvédelmi tapasztalat, egyedi hangvétel, az uralkodó szakmai véleménnyel való szembenállás, a környezettudatosság egy apró részletére koncentrált tevékenység, egy bizonyos élethelyzetben (pl. kisgyerekes, nagyvárosi egyedülálló, tanyán élő) törekvés a környezettudatosságra stb.

2.) Ismerd meg a piacot és a versenytársakat!

  • Ha egy már létező piacon dolgozol, akkor viszonylag könnyű dolgod van. Egyrészt a munkád során már valamilyen szinten megismerted a versenytársaidat és a vevőidet is. Most azonban fejlődni szeretnél, így részletes információkat kell gyűjtened róluk. Segíthetnek a vásárlói vélemények, a korábbi értékesítési adatok, az eddigi tevékenységgel elért közönség jellemzése.
  • Ha most lépsz be egy már létező piacra új szereplőként: Keress rá a hasonló terméket, szolgáltatást nyújtó szereplőkre és vizsgáld meg őket alaposan. Mióta működnek, mekkora a piaci részesedésük, milyen üzenetet közvetítenek, kik a jellemző vásárlóik, milyen az online jelenlétük és hogyan kommunikálnak? Majd helyezd el magad ezen a piacon: Miben kínálok és mást, jobbat? Van-e olyan célcsoport, akit nem ér el a többi szereplő? Az erősségeim meg tudnak különböztetni a piacon?
  • Ha neked kell egy új piacot teremtened: Keress nemzetközi példákat, és ha találsz, vizsgáld meg az ott sikeres folyamatokat! Ha környezetvédelmi területen nincs még hasonló kezdeményezés, akkor keress más területen olyan újítókat, akik hasonló jellegű tevékenységgel teremtettek új piacot. Elemezd az ő lépéseiket és találd ki, hogy alkalmazhatod ezeket a saját területeden!

3.) Ismerd meg a célközönséged!

Mivel a tartalommarketing lényege, hogy az elérni kívánt közönségnek érdekes információkat kínálsz, ma már nem elég a célközönség régi típusú (elsősorban demográfiai) jellemzése. Ne egy hatalmas tömeget akarj elérni az üzeneteddel, hanem egy jól jellemezhető kisebb csoporthoz szólj! Próbáld minél alaposabban megismerni és részletesen jellemezni az ideális olvasód, ügyfeled vagy partnered!

  • Ha nem most kezded a munkát, akkor az eddig elért közönséget kell alaposan megismerned: honnan jönnek, hogyan élnek, mi a munkájuk, hogy találtak rád, miért fordultak hozzád, mit olvasnak, hogyan kapcsolódnak ki, mi befolyásolja és motiválja őket, miért tartják fontosnak a környezetvédelmet stb.
  • Ha új közönséget szeretnél elérni, akkor az induláshoz mások adataiból kell megszerezned a szükséges információkat. Keresd a részletes statisztikákat, a környezetvédelmi lakossági felméréseket, az online média fogyasztási szokások adatait, a zöld termékek piaci adatait stb., és folyamatosan figyeld az oldalaidra újonnan érkező látogatókat! Ebben segítségedre lehet mindenféle statisztikai elemző program vagy alkalmazás (pl. a honlapod statisztikai adatai, Google Analytics, Google Webmestereszközök, Facebook Insight, Instagram statisztikák stb.).

Ez bizony nem egy hipp-hopp elkészíthető elemzés. De minél alaposabb vagy ebben a szakaszban, annál eredményesebben tudod elkezdeni a tartalomkészítést.

Mutatom, hogy mostanra milyen jellegű tervnek kellene kirajzolódnia a fejedben:

A zöld tevékenységem fő célja jelenleg az, hogy ……

Ezért a célom, hogy elérjem azokat az embereket, akik jellemzően …..

Őket azért érdekli az általam kínált tartalom, mert egyedi abban, hogy … és segíti őket abban, hogy …

Akkor eredményes a tartalommarketingem, ha a célomnak megfelelően növekszik a …

Készülj fel, hogy az online tartalommarketing folyamatosan változó tevékenység. Amikor egy-egy új területet (pl. új közösségi felületet, új marketingeszközt) szeretnél meghódítani, ezeken a lépéseken fogsz újra és újra végigsétálni:

Kutass, elemezz és tervezz!

Valósítsd meg, elemezd és javítsd!

 


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!