Február elején itt a blogon kis elmeséltem, hogy a Zöld Matek oldallal bekerültem az E.ON Energy Globe Magyarország díj döntőjébe az egyéni kezdeményezések kategóriában. Akkor zajlott a szavazatok gyűjtése, majd több hónap várakozás után május 7-én végre eljött az ünnepélyes eredményhirdetés ideje.

És nyertem!!! 😀

Egészen a kategória jelöltjeinek bemutatásáig, és a boríték kibontásáig nem sejtettük, hogy ki a közönségszavazás nyertese: Békési Anna, az „Anna in the mirror” fenntartható divatról szóló bloggal vagy én a http://zoldmatek.hu/ oldallal. Nagy öröm volt a nevemet hallani és a díjat átvenni.

De ami miatt ezen a blogon is beszámolok az eseményről, az a díjjal járó kommunikációs lehetőségek bemutatása. Röviden összeszedtem, mi mindenre számíthatsz, ha hasonló fába vágod a fejszéd, és egy szakmai díjjal tudod támogatni a zöld marketingedet.

A korábbi bejegyzésben már felsoroltam, akkor mi mindent vártam az eredményes szerepléstől. Nézzük most sorban, hogy két nappal a díjátadó után hogyan alakul mindez a valóságban:

1.) Szakmai elismerés

Azt hiszem, ez a legfontosabb. Mivel az oldalt évek óta önkéntes alapon, szabadidőmben gondozom, jól jön olykor-olykor egy határozott megerősítés, hogy valóban hasznos és értékes, amit csinálok.

A kommunikációban előkelő helyen szerepelhet a díj: minden kapcsolódó felületen hírt adok róla, és megköszönöm a követők támogatását. A kapott díj természetesen felkerül a honlap jól látható pontjára, és referenciaként fogom használni a jövőbeli pályázatoknál, együttműködések kialakításánál.

2.) A Zöld Matek oldal ismertsége, növekvő forgalma

Mivel ebben az esetben nem profittermelő tevékenységről van szó, így a honlapot nem hirdetem. Ez viszont azzal jár, hogy lassú, de stabil forgalomnövekedés a jellemző. Az ilyen különleges események viszont adnak egy lökést, hiszen többen hajlandóak a közösségi oldalakon kedvelni, megosztani a díjról szóló hírt.

A gyakorlatban azt tapasztalom, hogy nőtt az érdeklődők, honlapra érkezők száma, a feliratkozók számán azonban még nem érzek nagy változást. De ez nem is baj, hiszen az a jó, ha a feliratkozók valóban érdeklődnek a téma iránt. 🙂

3.) Média megjelenési lehetőségek

Ez az a pont, amire talán egy kicsit jobban fel kell lélekben készülni. 😀

Ha nyertes vagy, számítanod kell rá, hogy a díjátadón és a következő napokban páran megkeresnek és interjút kérnek. Igen, ez a legtöbbünknek nagyon ijesztő. De hidd el, bele lehet jönni.

A díjátadó után azonnal 5 rövid interjút kellett adnom, ebből 4 rövid videós beszámoló és egy szöveges cikk lesz. Ilyenkor a legtöbben ugyanazt kérdezik, és erre a pár kérdésre fel is tudsz készülni. Ez nálam most elmaradt, így a “Milyen esélyekkel érkeztél?” kérdésre már csak hazafelé jutott eszembe a megfelelő frappáns válasz. 🙂

4.) Új szakmai kapcsolatok

Biztos lehetsz benne, hogy a közönségben rengeteg hasonló környezetvédő, elkötelezett zöldítő és szemléletformáló ül. Ezért érdemes ismerkedned, beszélgetned.

Az eseményt követő napon én már meg is írtam pár levelet azoknak, akikkel találkoztam, és akikkel szívesen működnék együtt a jövőben valamilyen formában.

5.) Nagy lendület a jövőbeli terveimhez

Biztos te is úgy vagy vele, hogy ha pozitív visszajelzéseket kapsz, akkor az feltölt és még többet, még jobban szeretnél adni a közönségednek. Egy ilyen díj is hasonló lendületet ad. Még nem tudom, mi lesz ennek az eredménye, de a közeli és távolabbi célok megfogalmazásánál biztos bátrabb és bevállalósabb leszek.

6.) Értékes nyeremény

Azért ne feledkezzünk meg arról, hogy egy-egy ilyen pályázat beadásánál a megszerezhető nyeremény is a szemünk előtt lebeg. Különösen akkor számít ez, ha önkéntes, civil munkáért kapjuk az elismerést. Érdemes ilyenkor úgy tekinteni a nyereményre, mint a környezetvédő munkánkkal megkeresett “jövedelem”. Így máris motiváltabbak leszünk további pályázatok beadására. 🙂

Miközben ezt a bejegyzést írom, éppen egy új TV interjú szerveződik telefonon. Ha most azt gondolod, hogy “na, erre én nem vagyok képes”, vagy éppen azt, hogy “ezt én biztosan nem szoknám meg”, akkor keress meg e-mailben vagy telefonon, hogy személyesen is meggyőzzelek az ellenkezőjéről.

Azt hiszem, elég, ha csak azt megsúgom, hogy korábban mindig “back office” munkákat végeztem, és ott éreztem magam komfortosan. Az online marketinget is olyan titkos szándékkal választottam, hogy csak ülni kell otthon a számítógép előtt, és nem kell idegen emberekkel találkozni, szerepelni…

Ez nem jött be 😀


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!