Tavaly decemberben új lehetőségként jelent meg az Instagramon a keresőcímkék, vagyis a #hashtag kifejezések követésének lehetősége. Ez igazán izgalmas funkciónak tűnt, ezért a Zöld Tartalom profilján rögtön be is állítottam néhány népszerű, környezetvédelmi témában gyakran látott keresőcímke követését.

Honnan tudtam, hogy milyen kifejezéseket érdemes választanom? Másfél évvel ezelőtt alaposan megvizsgáltam az Instán akkor kommunikáló zöld tartalmú csatornákat és készítettem egy listát az akkor legnépszerűbb #hashtag-ekről.

Ebből a listából választottam most néhány kifejezést, amit azóta is követek.

Miért jó keresőcímkét követni?

A pár hónapos tesztelés alatt ezeket a tapasztalatokat gyűjtöttem:

  • A követett címkék segítségével sikerül olyan új profilokat találnom, amelyek valóban releváns, érdekes tartalmat publikálnak az adott kulcsszóra.
  • Ez a néhány #hashtag nem tölti meg unalmas posztokkal a hírfolyamot.
  • Ha jön egy-egy találat, akkor mindig megnézem, ki publikálta az új képet, és ha még nem ismerem a csatornát, átkattintva könnyen elérem a tulajdonos többi posztját is.
  • Az Instagramon egyre több a tartalom, egyre kevesebb idő jut az új csatornák felfedezésére. Ritkán tudok nekiülni, hogy kifejezetten kulcsszavakat böngésszek a jó találatok reményében. Ezt most a #hashtag követés megteszi nekem.

Melyik kifejezések követését érdemes beállítanod?

Mivel a korábbi listát másfél éve készítettem, itt volt az ideje a frissítésének. Végigszaladtam a korábban kigyűjtött kulcsszavakon és megnéztem, most hány találat van ezekre a kifejezésekre. Az új táblázatban jelöltem azt is, hogy másfél év alatt milyen mértékű növekedést értek el ezek a keresőcímkék.

 

Mutatom a felmérés eredményét

Íme a környezetvédelmi tevékenységhez köthető magyar #hashtag-ek népszerűségi listája:

Ide kattintva PDF-ben is letöltheted a táblázatot.

Mit tudhatsz meg a fenti listából?

  • A leggyakrabban használt kulcsszavak tartják vezető pozíciójukat.
  • A legtöbb kifejezésre másfél év alatt legalább megkétszereződött a találatok száma. De nem ritka az 5 vagy 10-szeres növekedés sem.
  • Ezek a keresőcímkék terjednek a legjobban: #fenntartható, #fenntarthatóság, #klímaváltozás, #állatvédelem, #húsmentes, #környezetvédelem, #hulladekmentes, #környezettudatos, #környezetbarát, #természetvédelem, #napenergia, #természetjárás, #vegyszermentes, #ujrahasznositas.

A felmérés nem teljeskörű, most a korábbi táblázatba már bekerült keresőcimkéket vizsgáltam újra. Elképzelhető, hogy vannak olyan zöld témájú kulcsszavak, amik népszerűek és mégsem találod a fenti listában. Ha találsz ilyen kifejezést, kérlek írd meg itt a cikk alatt egy hozzászólásban. Így biztosan nem fog kimaradni a következő vizsgálatból. 🙂

Most pedig javaslom, hogy válogasd ki a témádhoz kapcsolódó címkéket és gyorsan állítsd is be a követésüket, ha eddig még nem tetted!


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!