Az online tartalommarketing első és legfontosabb területe a saját honlapod. Írtam már korábban is arról, mennyire fontos, hogy legyen egy olyan csatornád, ahol az eredményeidet nem befolyásolják döntően a nagy szolgáltatók (Google, Facebook…) érdekeit szolgáló hirtelen, gyökeres változtatások. A Hogyan kezdj bele a zöld online kommunikációba? című bejegyzésben megmutattam, hogyan szolgálhatja stratégiai, üzleti céljaidat a saját weboldalad. Majd az 5 lépéses honlaptervezés című bejegyzésben azt is alaposan körüljártuk, hogyan fogj hozzá az új honlap megtervezésének. Igazán jó lenne, ha hipp-hopp elkészülne egy olyan felület, ami az igényeidnek és a céljaidnak tökéletesen megfelel. Ehhez azonban az kell, hogy te pontosan tisztában legyél vele, mire van szükséged. A tervezés szakaszát nem ugorhatod át akkor sem, ha más készíti neked a tökéletes honlapot, hiszen neked kell tudnod, mire szeretnéd használni a felületet. (Különben megtörténik az a gyakori eset, hogy a hosszú időn át várt, frissen elkészült, drága honlapot szinte azonnal át kell dolgoztatni.) A napokban adtam át a legújabb, saját készítésű projekt weboldalt. Az ajánlatkéréstől az oldal nyilvánossá tételéig szűk 2 hónap telt el. Erre nagyon büszke vagyok, mert közben azt is látom, hogy más partner weboldalának véglegesítése viszont már fél éve húzódik.

Mit csináltunk mi (az ügyfél és én, mint weboldal-készítő) másként?

Mindketten tettünk azért, hogy az új honlap a kívánt minőségben, a vállalt határidőre elkészüljön. Ha a te oldaladra is ráfér egy alapos megújulás vagy egy új zöld projektedhez külön weboldalra van szükséged, te is sokat tehetsz azért, hogy rövid időn belül egy szuper honlap tulajdonosa legyél.

Megbízóként így segítheted a honlap létrejöttét:

  • Tudd, mire van szükséged. A célok, funkciók és forma kiválasztása a te feladatod. Ebben a szakaszban segíthet ez a korábbi bejegyzés.
  • Legyen határozott véleményed. Tulajdonosként neked kell eldönteni szinte mindent. Ez ijesztőnek tűnik, de a valóságban ez a legtöbbször a webfejlesztő által felkínált változatok, megoldások közötti választást jelent.
  • Keress mintát. A legegyszerűbben úgy tudod megfogalmazni az igényeidet, ha mutatsz egy működő honlapot, amilyenre vágysz. Akár több oldalról is összeválogathatod azokat a funkciókat, megoldásokat, amire szükséged van.
  • Kommunikálj folyamatosan. Válaszolj a kérdésekre, küldd el az anyagot, vedd fel a telefont. Ha ez hiányzik, akkor te leszel a folyamat legfőbb akadálya.

Ezt várhatod el a weboldal készítőjétől (én így végzem a munkám)

  • A feladathoz igazított árajánlat. Manapság már nem működik az “egy honlapot kérek” megrendelés, hiszen végtelen a weboldalra programozható funkciók száma. Akkor kapsz reális árajánlatot, ha röviden össze tudod foglalni, milyen típusú oldalra van szükséged.
  • A határidők betartása. Ehhez nem is kell semmit fűzni. Én minden esetben pontosan megírom, hogy az adott levélre, ajánlatkérésre legkésőbb meddig válaszolok. És a részfeladatok esetében is megadom, mikorra készülnek el.
  • A megbízáshoz szükséges szakmai tudás és referenciák. Nem biztos, hogy neked egy profi webfejlesztő programozó cégre van szükséged a kis projekt honlapjának elkészítéséhez. A mai felhasználóbarát programokkal akár te is el tudnád készíteni a saját weboldalad. Persze ez időigényes feladat és azért szükség van némi szakmai lelkesedésre is. Ha inkább másra bízod, keress olyan szolgáltatót, akinek a feladathoz passzoló, megfelelő referenciái vannak.
  • Folyamatos kommunikáció. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal a rendelkezésedre áll, de elvárhatod, hogy munkanapokon legalább 1 napon belül reagáljon a megkeresésre. Ilyenkor én minden esetben legalább annyit visszajelzek, hogy a kérdésre mikor tudok választ adni, vagy a módosítás mikorra készül el.
  • Rugalmasság. Ezt akár a megbízótól elvárható tulajdonságok közé is írhattam volna. Véleményem szerint a rugalmasság és olykor a kompromisszumkészség elengedhetetlen ebben a folyamatban. Elkészül valami és mégsem tetszik? Nem oldható meg pontosan az és úgy, amit szeretnél, de kiváltható valamivel? A honlaptervezés egy megoldás-keresési, tökéletesítési folyamat is. Csak így kaphatsz végül olyan weboldalt, amely a jövőben eredményesen támogatja a céljaidat.

Ugye már látod te is, hogy a sikeres honlaptervezés folyamata egy igazi, aktív kapcsolat. Minden résztvevő, köztük te is megteszel mindent azért, hogy minél hamarabb útjára indulhasson a honlapod, ami a tartalommarketinged fő eszköze lesz. Ha éppen szükséged van egy új honlapra, de már hosszú idő óta húzódik a dolog, mert nem tudod, kihez fordulj, merre indulj, keress meg bátran. Én készítettem és fejlesztgetem a Zöld Tartalom és Zöld Matek oldalakat, és most indítottunk útjára az iNanoBIT (egy kutatási EU projekt) weboldalát.


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!