Lépésről lépésre! – azt hiszem, ezt nem lehet elégszer kihangsúlyozni. Legkönnyebben úgy érheted el a céljaidat (köztük a tartalommarketinggel támogatott terveket is), ha minden nap egy kis lépést teszel feléjük.

Van, akinek nagyon könnyen megy ez a célkitűzős-tervezős folyamat. Mások viszont egyszerre mindent szeretnének, vagy éppen a távoli, vágyott állapothoz vezető utat nem tudják apró feladatokra bontani.

Ha te inkább az utóbbi kategóriába tartozol, akkor az alábbi kis ötletgyűjtemény a segítségedre lehet.

Akkor is érdemes ezen a listán végigfutnod, ha most úgy érzed, hogy a tartalommarketing csak egy folyamatosan teljesítendő, monoton feladat számodra. Ha sikerül minden hónapban ilyen pontos célokat megfogalmaznod magadnak, sokkal jobban fogod érzékelni a kommunikációd eredményét. A sikerélmény pedig újabb lendületet ad. 🙂

Jöjjenek hát az ötletek, milyen célokat választhat a következő hónapra, aki környezetvédő, zöld tevékenységét szeretné népszerűsíteni.

1.) Minden nap egy dolgot javítok a honlapon. Pl. frissítem a bővítményeket, egy-egy oldal szövegét átolvasom és aktualizálom, új képet töltök fel, kiegészítek egy korábbi szakmai cikket, felteszem a közösségi oldalaim linkjeit, frissítem a média-megjelenéseket, feltöltök egy-egy referenciát stb.

2.) Minden nap egy zöld szakmai posztot írok a Facebook-ra. Lehet ez egy 30 napos környezetvédő, szemléletformáló kihívás, egy-egy környezettudatos ötlet vagy termék bemutatása, egy-egy idézet és szakmai vélemény róla, egy-egy “hogyan dolgozunk” kép stb.

3.) Napi egy Instagram poszt a munkámról. Bemutatom az eszközöket, módszereket, hogyan változik a környezetem, hogyan fejlődik a növény, hogyan vásárolok tudatosan…

4.) Minden nap átnézek egy idegen nyelvű honlapot a témámban. Ezekről az oldalakról feljegyzem a tapasztalataimat, az ellesett jó ötleteket.

5.) Minden nap felvetek egy új szakmai kérdést a Facebook csoportomban. Ha nem érkezik hozzászólás, akkor új formát tesztelek. 1 hónapig folyamatosan próbálom aktivizálni a tagokat.

6.) Készítek egy listát a lehetséges szakmai partnerekről és ebben a hónapban mindegyiknek írok egy levelet az ajánlatommal, ötletemmel. Egy hónap alatt minden szálat elindítok, majd azokkal foglalkozom, amelyekre pozitív válasz érkezik.

7.) Összeírom azokat az oldalakat, ahová szívesen írnék szakmai vendégcikket, majd egy hónap alatt mindegyiket felkeresem egy konkrét ötlettel. 

8.) 1 hónapos tájékoztató “Tudtad-e?” kampányt indítok a közösségi oldalakon. Szakmai adatokat mutatok, mítoszokat cáfolok, folyamatokat részletezek stb.

9.) Minden nap teszek legalább egy konkrét dolgot a közelgő esemény előkészítésére. Sajtótájékoztató anyaga, sajtólista, Facebook esemény, promóció, kiállítási anyagok, előadókkal egyeztetés…

10.) Minden héten készítek egy új szakmai albumot a Pinteresten. Hetente egy témában bővítem a Pinterest csatornát: saját képekkel, külföldi példákkal, szakmai infografikákkal, események fotóival, újrahasznosítási ötletekkel stb.

11.) Hetente (vagy naponta) publikálok egy új videót a Youtube csatornára. Hogyan csináld ötletek, így használd a terméket, ez a munkánk eredménye, egy-egy fenntarthatósági témáról a véleményem, életképek egy tudatos háztartásból / munkahelyről stb.

12.) Minden nap teszek egy lépést a médiaszereplés érdekében. Kitalálok egy érdekes szakmai témát, készítek egy felmérést, sajtólistát készítek, nyilatkozatot írok…

13.) Hetente 2-3 új szakmai bejegyzést írok a blogra. Ebben a hónapban feltöltöm értékes anyaggal ezt a fontos felületet.

14.) Értékes külső linkeket szerzek az oldalamra. Rendbe teszem külső oldalakon a személyes adatlapjaimat, beleteszem a szakmai bemutatkozást és linket. Rákeresek az oldalamra hivatkozó honlapokra, ha nincsenek megfelelő hivatkozások a szövegben, kiegészítést kérek. Ha írtam másokról a honlapomon, tőlük is kérek visszahivatkozást az oldalra, ahol megjelentek.

15.) Naponta egy szakmai hozzászólást írok a környezetvédelemmel kapcsolatos csoportokban. Ezzel önreklám nélkül erősítem a szakmai személyes márkámat.

16.) Egy hónapig kipróbálok egy új közösségi csatornát. Pl. regisztrálok és kommunikálok itt is: Snapchat, Youtube, LinkedIN, Instagram…

17.) Elindítom / újjáélesztem / rendbe teszem a hírlevél-küldő gyakorlatomat. Frissítem a listát, hirdetem a feliratkozási lehetőséget, hetente legalább egy levelet küldök a feliratkozóknak hasznos tartalommal. Ugye milyen egyszerű?

Válassz ki egy olyan területet, amelyen erősíteni szeretnéd a jelenléted, és fogalmazz meg egy konkrét feladatot vagy feladat-sorozatot. Ezt a pontos tennivalót már könnyű napról napra teljesíteni és magadon számonkérni. 😀


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!