Amikor az első környezetvédelmi témájú honlapodat tervezed, valószínűleg te is először egy egyszerű, egy nyelven kommunikáló weboldalban gondolkodsz. Ahogy egyre ismertebbé válik a munkád és szélesedik a közönséged, következő lépésként felmerülhet az igény arra, hogy több nyelven is megjelenj a világhálón.

Kíváncsi vagy, mekkora munkával jár egy ilyen többnyelvű weboldal létrehozása?

A jó hír az, hogy ha WordPress alapú honlapod van, akkor a többnyelvűség megteremtésére is vannak szuper bővítmények. Én a Polylang bővítményt választottam, és csupa jó tapasztalatot szereztem: könnyen érthető, egyszerű és világos a használata.

Nem kell nyelvenként külön felépítened a honlapod szerkezetét, és nem kell minden nyelvhez új WordPresst telepítened. Ez a bővítmény kezeli a több nyelvű kommunikációdat. Még arra is lehetőséget kínál, hogy az oldalaidat Google Fordítóval hozd létre, de ezt azért én elkerülném a helyedben. 🙂 Legyél továbbra is profi, és igazi fordításokat készíts az oldalra.

1.) Először telepítsd a bővítményt, és kapcsold be.

 

2.) Végezd el a beállításokat

A beállításoknál elsőként jelöld ki az alap (default) nyelvet, és add meg a használni kívánt nyelveket. Majd a String translations résznél beállíthatod az új nyelvekre az oldalak címét, leírását, dátum formátumot stb. A Settings menüben pedig további módosításokat végezhetsz.

3.) Készítsd el az első többnyelvű posztot

Új tartalom készítésekor a jobb oldali sávban megjelennek a megadott nyelvek. Először a honlap elsődleges nyelvén készítsd el a tartalmat. Aztán a nyelveknél megjelenő + ikonra kattintva készítsd el a fordításokat is. Amikor minden nyelvvel elkészültél, publikálhatod a posztot.

4.) A kategóriákat, címkéket stb. is fordítsd le

A megfelelő menüben mindenhol megjelennek a beállított nyelvek, így könnyen, a + jellel minden kifejezésre beállíthatod a fordításokat.

5.) Tedd fel a nyelvválasztót a honlap menüjébe

A Megjelenés / Widgetek között most már megtalálod a Language switchert. Ezt berakhatod az oldalsávba, fej- vagy láblécbe.

De a menük között is megtalálod ezt a lehetőséget, így ott is megjelenhet a nyelvválasztó, az alábbi lehetőségekkel:

El is készültél. Most már bármilyen nyelven kommunikálhatsz a követőiddel. 🙂


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!