Környezetvédőként a legfontosabb, hogy te magad és a szervezeted jó példát mutasson minden területen. Erre oda kell figyelned akkor is, amikor valamilyen eseményt szervezel. Arról már korábban írtam, hogyan érdemes kommunikálnod az eseményedről.

De mikor lesz környezettudatos és fenntartható egy rendezvény?

Akkor, ha a tervezés kezdetétől már ezt a szemléletet alkalmazod minden egyes döntésre.

Segítségül itt van néhány jó példa, amivel valójában zöldíteni tudod a következő eseményeidet:

  • Helyszín: Mindenképp olyan helyszínt válassz, ahol az esemény végén a környezet eredeti állapota a lehető legkisebb energia ráfordítással visszaállítható. Szuper, ha a terület tömegközlekedéssel vagy kerékpárral, gyalogosan is könnyen megközelíthető. Ellenőrizd, hogy van-e lehetőség a kerékpárok tárolására. Érdemes a telekocsik szerevezésében is segítséget nyújtani a látogatóknak. Plusz pont, ha megújuló energiát használó helyszínt találsz.
  • Szervezés: A lehető legtöbb dolgot elektronikus úton is meg tudod szervezni. Ne utazzatok feleslegesen egy-egy megbeszélésre. Ha szórakoztató programot is tervezel, az is kapcsolódjon a környezettudatos magatartáshoz és az egészséges életmódhoz. Kerüld el a lufieregetést. 🙂
  • Eszközök: Energiahatékony műszaki felszerelés, megfelelő és energiatakarékos világítás mellett kerüld a felesleges beruházást. Ha különleges eszközökre van szükség, inkább bérelj erre a rövid időre. Ne fűtsék vagy hűtsék túl a termeket, ez is energiapazarlás.
  • Anyagok: Ne legyenek felesleges nyomtatott szóróanyagok. Ha ajándékot szeretnél adni a látogatóknak, az valóban hasznos legyen a számukra. Törekedj a lehető legkisebb nyomtatási mennyiségre. Ha prospektust készítesz, az legyen újrahasznosított papírból. Olyan táblákat, plakátokat és szóróanyagot készíts, amit később, más eseményen is fel tudsz használni. Kérd el a vendégek e-mail címét és küldj el nekik minden hasznos anyagot e-mailben. Kisebb rendezvényen akár a névjegykártyák csereberéjét is elkerülheted, ha a kártyákat központilag gyűjtöd össze a regisztrációkor és a rendezvény után a gyűjteményt elérhetővé teszed a résztvevőknek. Ellenőrizd, hogy a helyszín takarításakor környezetbarát szereket használjanak.
  • Étel, ital: Nem kérdés, hogy a helyi és szezonális termékeket érdemes választanod. Egészséges és fenntartható módon termesztett élelmiszereket keress. Az étel csomagolását próbáld minimálisra csökkenteni. Válaszd a nagyobb kiszerelést, ne legyen tele az asztal apró, egyesével csomagolt ételekkel. Ha szükség van a csomagolásra, akkor az legyen újrahasznosított anyagból. Ez igaz az étkészletre is. A legjobb, ha megoldható az üvegpohár vagy a saját bögre használata. A vendégek szívószál nélkül is tudnak inni. 🙂
  • Hulladék: A szelektív gyűjtés alapkövetelmény. De ehhez meg kell oldani a látogatók pontos tájékoztatását: mit hova és hogyan dobjanak. Lehet, hogy személyes segítség is kell a hulladékok átválogatásához.

Úgy gondolom, ez a minimum követelmény egy környezetvédő által szervezett rendezvény megvalósításakor. Ehhez még jöhetnek a saját zöld területedre jellemző speciális megoldások pl. állatvédőknél kutyával érkezhessenek, sporteseményen víztakarékos megoldás a tisztálkodásra…

Gondolj erre az eseményre úgy, mint a környezetvédő tevékenységed tükrére. 😀

 


Ha újabb és újabb ötleteket szeretnél kapni környezetvédelmi témájú online kommunikációdhoz, gyere és kövesd a Zöld Tartalom Facebook oldalt!
Ha ennél is komolyabban gondolod, válogass a SZOLGÁLTATÁSOK között!

Hasznosnak találtad? Akkor ajánld ismerőseidnek is!